Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους...


Μετά από δύο εβδομάδες προσπάθειας ανάκτησης των δεδομένων από τον χαλασμένο σκληρό δίσκο και μετά από πολύ άσχημη αντιμετώπιση από το Πλαίσιο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σχεδόν δουλεύει. Για να το γιορτάσω έφτιαξα ένα ζυμάρι με 100% moul bie σίκαλης, σπόρους caraway και φυσικά προζύμι. Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμη είναι η σίκαλη, λίγο πιπεράτη και γήινη, με έντονο χαρακτήρα. Οι σπόροι caraway, αν και δεν είναι απαραίτητοι, συμπληρώνουν με την λεπτή μυρωδιά τους την σίκαλη και ολοκληρώνουν το πολύπλοκο και μυρωδάτο ψωμί.

*Σύντομα θα ακολουθήσουν μερικά θεωρητικά άρθρα και μια βασική συνταγή για καθημερινό ψωμί στο σπίτι.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόβλημα...


Δυστυχώς ο σκληρός δίσκος χτύπησε πριν λίγες ημέρες, ενώ το backup είχε χτυπήσει μερικούς μήνες πριν. Χάθηκαν φωτογραφίες, βιβλία, προγράμματα και το πιο σημαντικό: τα επόμενα άρθρα καθώς και το βίντεο για τις τεχνικές ζυμώματος. Οπότε θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, αλλά ελπίζω σύντομα να ανεβεί το επόμενο άρθρο, το οποίο θα περιγράφει λεπτομερώς την βασική συνταγή για την παραγωγή ψωμιού.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Tεχνικές για ζύμωμα


Υπάρχει κάτι χαλαρωτικό όταν το ζυμάρι ζυμώνεται με τα χέρια. Ένα αίσθημα ηρεμίας και ικανοποίησης, σαν τα χέρια να επιτελούν την πιο ουσιώδη καθημερινή εργασία. Είναι σχεδόν μια μυστικιστική επικοινωνία με τον πρωτόγονο άνθρωπο, ο οποίος για χιλιάδες χρόνια ζύμωνε με τα χέρια το πιο σημαντικό προϊόν για την επιβίωσή του. Τι είναι λοιπόν το ζύμωμα και ποιοί είναι οι τρόποι ζυμώματος;

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Xέρια ή ηλεκτρικό μίξερ;


Η επιλογή μεταξύ χεριών ή ηλεκτρικού μίξερ, δεν είναι πραγματικά επιλογή. Κάθε τρόπος ζυμώματος προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες και ευκολίες στον αρτοποιό. Το ηλεκτρικό μίξερ είναι ο σύγχρονος τρόπος που χρησιμοποιεί κάθε επαγγελματίας αρτοποιός, ενώ τα χέρια ο παραδοσιακός τρόπος που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή ψωμιού στο σπίτι. Για την παραγωγή ψωμιού στο σπίτι το μίξερ δεν είναι απαραίτητο, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να διευκολύνει αρκετά τον αρτοποιό.